VPN (Sanal Özel Ağ) internet üzerinde verilerin bir noktadan diğer noktaya seyahat ederken şifrelenmesini sağlayan özel bir ağdır. İnternete bağlanırken VPN kullanmak web siteleri gizli ve güvenli bir şekilde ziyaret etmenizi sağlarken erişim sağlanamayan web sitelere de erişmenizi sağlar.
VPN nedir ve nasıl çalışır? Seçtiğiniz VPN programını bilgisayarınıza indirdikten sonra aktifleştirdiğinizde bilgisayarınız öncelikle VPN sağlayıcısının sunucusuna bağlanır. VPN sağlayıcısı aynı zamanda bilgisayarınıza bağlandığınız sunucuya göre yeniden IP adresi atar. Kendi bilgisayarınızın gerçek IP adresini kullanmak yerine VPN sağlayıcısının IP adresini kullanırsınız. Bilgisayarınız ve VPN sunucusu arasındaki internet bağlantınız bu süreçte şifrelenir. Bu şekilde erişim yetkisi olmayan herhangi bir parti bağlantınıza erişemez.
IP adresinizi gizlediğinizde yaptığınız aktiviteler üzerinden takip edilemezsiniz ve interneti gizli bir şekilde keşfedersiniz.
VPN programları gerçek IP adresinizi ve konumunuzu maskeler. VPN programı ile oluşturulan özel ağ sayesinde verileriniz şifreleme ile korunur.
İnternet genel olarak veri paketlerini olabildiğince sorunsuz bir şekilde cihazlar arası iletebilmek için tasarlanmıştır. İnternet Protokolü (IP) ile seyahat eden veriler internette verilerin bir noktadan diğer bir noktaya seyahat etmesini sağlar. Bilgisayar sunucularının uzun mesafeler arasında bağlantı kurmasının gerçekleştiği dönemlerde veri akışını sağlamak veri güvenliğini sağlamaktan daha önemliydi ve aslında hala da daha önemli. Bu sebepten ötürü internet içinde seyahat eden veriler tam anlamıyla güvende değil.
İnternet üzerinde bir web siteye giriş yapmak istediğinizde o web siteye doğru giden veri paketleriniz her zaman güvende değildir. VPN kullandığınızda bilgisayarınızdan çıkan veri paketi istekleri hem şifreli olur hem de IP adresinizi yani bilgisayarınızın konumunu gizler.
Neden VPN kullanmalısınız?
İnternet trafiğinizin hepsi, web siteye ulaşmak için gerçekleştirilen bütün DNS istekleri VPN ile bilgisayarınızdan VPN sunucusuna taşınır.
Bilgisayarınız VPN sunucusunun IP adresini alır; kimliğiniz ve konumunuz istek yaptığınız her web siteden gizlenir.
Verileriniz VPN sunucusuna ulaştıktan sonra herkes tarafından kullanılan internet üzerinde seyahat etmeye başlar. Verileriniz bir noktadan bir noktaya seyahat ederken verilerinizin çıkış noktası VPN sunucusu olarak gözükür.
VPN ile internet üzerinde iletişim kurduğunuz web siteler ve platformlar gerçek konumunuzu bilemezler. VPN, güvenilir olmayan Wi-Fi ağlarında size güvenlik sağlar.
VPN sağlayıcısına göre bant genişliğinizi sınırsız hale getirebilirsiniz. VPN kullandığınızda internet servis sağlayıcınız size kota uygulasa bile sınırsız bant genişliği sağlayan VPN ile engelleri aşabilirsiniz.
Tarayıcınızda VPN kullanarak web sitelerin verilerinizi düz metin şeklinde elde etmesini engelleyebilirsiniz. Ziyaret ettiğiniz web site SSL/TLS sertifikasına sahip değilse, o web site ile olan iletişiminiz üçüncü partiler tarafından görülebilir, okunabilir ve verileriniz bu iletişim üzerinden çalınabilir.
VPN ile sanal konumunuzu özgürce değiştirebileceğiniz için dilediğiniz ülkelerdeki çevrimiçi içeriklere ulaşabilirsiniz. Seyahatleriniz sırasında gittiğiniz ülkede uygulanan erişim engellerini rahatça aşabilirsiniz.
VPN seçerken VPN programının veri akışını sunucularında kaydetmediğini belirttiğinden emin olunuz. VPN programında kill-switch özelliği aramanız gereken özelliklerden biri. Aksi takdirde, internet bağlantınızda bir problem yaşadığınızda kimliğiniz ortaya çıkabilir. Kill-switch, bağlantı problemi olduğunda bilgisayarınızın bütün veri akışını durduran bir özelliktir.
Ücretsiz VPN programları güvenli midir? Ücretsiz VPN programlarının güvenli olduğu söylenemez. VPN programları bağlantı gizliliği ve güvenliği için tercih edildiğinden dolayı ücretsiz VPN programını kullanırken IP adresiniz ve dolayısıyla gerçek kimliğiniz ortaya çıkabilir. Sadece ücretsiz olan VPN programlarını değil ücretsiz olan yazılımları kullanmaktan kaçının.
Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, VPN seçiminde sunucu sayısının önemli bir kriter olmadığını belirtiyor.
0 Yorumlar
Bizimle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.