Kahvenin tam olarak ne zaman veya kim tarafından keşfedildiğini bilmiyoruz. Birçok Arap ve Etiyopya efsanesinin en ilginci dans eden keçileri anlatanıdır. Kaldi adında bir keçi çobanı, keçilerinin dağların eteklerinde yiyecek ararken oluşturdukları patikaları takip etmeyi ve kavalıyla notaları üflemeyi seviyordu. Akşamüstü, özel tiz notasını üflediğinde keçileri ormanda otlamayı bırakıp onu eve doğru takip etmek için çabucak gelirlerdi.
Bir öğleden sonra keçileri gene kavalıyla çağırmasına rağmen gelmediler. Kaldi kavalını ısrarla tekrar üfledi ve hala hiçbir keçinin gelmediğini gördü ve onları aramak için daha yükseğe tırmandı. Sonunda uzaktan gelen melemeleri duydu. Dar bir yolun köşesinden koşarak geçen Kaldi, keçilerini gördü. Büyük yağmur ormanı kubbesi altında, keçiler koşuyorlar, birbirlerine boynuz atıyor, arka ayaklarının üzerinde dans ediyor ve heyecanla meliyorlardı. Çoban, büyük bir merak içinde, onlara şaşkınlıkla bakakaldı. Büyülenmiş olmalılar diye düşündü. Başka ne olabilirdi ki?
Onları seyrettiğinde, keçiler birbirleri ardına daha önce hiç görmediği bir ağacın parlak yeşil yapraklarını ve kırmızı meyvelerini çiğniyorlardı. Keçilerini çıldırtan bu ağaçlar olmalıydı. Bu bir zehir miydi? Babasından korktu, keçileri ölürse ne diyecekti? Keçiler onunla eve dönmeyi bir süre reddettiler. Ertesi gün, keçiler doğruca aynı koruya gittiler ve aynı hareketleri tekrarladılar. Bu sefer, Kaldi keçilerine katılmanın güvenli olduğunu düşündü ve ilk önce, birkaç yaprak çiğnedi. Daha sonra meyveleri denedi. Son olarak tohumları çiğnedi.
Efsaneye göre, bundan sonra Kaldi keçileriyle birlikte mutlu bir şekilde oynamaya başladı. Ondan şiirler ve şarkılar saçıldı. Bir daha hiç yorgun ve sinirli olmayacakmış gibi hissetti. Kaldi babasına sihirli ağaçlardan bahsetti. Dedikodu yayıldı ve sonunda kahve Etiyopya kültürünün bir parçası oldu. Arap hekim Rhazes 10. Yüzyılda kahveden yazılı olarak ilk bahsettiğinde kahve muhtemelen yüzlerce yıldır üretilmekteydi
Efsanede olduğu gibi, muhtemelen, bunn taneleri (kahve bu şekilde adlandırılmaktaydı) ve yaprakları başlangıçta sadece çiğneniyordu ama yaratıcı Etiyopyalılar kısa sürede kafeinlerini alacakları daha tatmin edici yollar buldular. Yaprakları ve meyvelerini kaynar suyla hafif bir çay gibi demlediler. Hızlı bir enerji atıştırmalığı hazırlamak için dövdükleri kahve tanelerini hayvansal yağlarla karıştırdılar. Mayalanmış püresinden şarap yaptılar. Kahve meyvesinin hafifçe kavrulmuş kabuğundan bugün kisher olarak bilinen o zamanlar qishr olarak adlandırılan tatlı bir içecek yaptılar. En sonunda, muhtemelen 16. Yüzyılda, birileri kahve çekirdeklerini kavurdu, dövdü ve kaynattı. Bildiğimiz şekliyle Kahve (veya çeşitleri) sonunda meydana geldi.
Etiyopyalılar kahveyi hala genellikle bir saat kadar süren özenli bir seremoni ile sunmaktadırlar. Mangal kömürleri özel bir toprak kabın içinde ısınır, misafirler üçayaklı taburelerde otururlar ve sohbet ederler. Konuklar konuşurken, evin hanımı kahve çekirdeklerini üzerlerindeki ağarmış kabuğu çıkarmak için dikkatlice yıkar. Ağaçlardan gelen çekirdekler güneşte kurutulmuştur ve kabukları elle çıkarılmıştır. Ev sahipleri kuvvetli bir koku yaratmak için kömürlere biraz tütsü atarlar. Sonra evin hanımı kömürlerin üzerine bir ayak çapından küçük düz demir bir tepsi koyar. Demir çengelli bir aletle çekirdekleri dikkatlice bu ızgaranın üzerinde karıştırır. Çekirdekler, birkaç dakika sonra tarçın rengine dönüşürler ve daha sonra, klasik kahve kavurmanın “ilk patlama” sıyla çıtırdarlar. Altuni kahverengiye dönüştüklerinde onları ocaktan alıp küçük bir havana koyar. Havanda bir tokmakla iyice toz haline getirilen kahveyi pişirmek için toprak bir kaba alıp, toz halindeki kahveye biraz zencefil ve tarçın da eklenir. Koku şimdi egzotik ve karşı konulmazdır. İçeceğin ilk turu, bir kaşık şekerle birlikte kulpsuz küçük fincanlara boşaltır. Herkes yudumlar, beğenilerini mırıldanırlar. Kahve koyudur, dövülmüş kahvenin bir kısmı içecekte kalmıştır ama kahve bittiğinde telvenin büyük kısmı fincanın dibinde kalır. İkinci bir kez daha, ev sahibi daha fazla kahve sunmak için, kahveye biraz daha su ekler ve kaynatır. Daha sonra konuklar ayrılırlar.
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <conio.h>
#include <string.h>
#include <math.h>
int main()
{
system("color 5A");
int kac,secenek;
float cay=2.5,kafe=5,bitkicay=4,cola=4,sprite=3,hesap=0;
printf("\n........Kafemize Hosgeldiniz.......\n");
printf("\n......Hesap bilgilerini giriniz....\n");
printf("Kac adet icecek ictiniz...\n");
scanf("%d",&kac);
for(int i=0;i<kac;i++)
{
printf("\n......Hangi icecekleri ictiniz.....\nCay ise 1...
\nkahfe ise 2...\nBitki cay ise..3\n
Cola ise ..4\nSprite ise...5\n");
scanf("%d",&secenek);
switch(secenek)
{
case 1:
hesap+=cay;
system("CLS");
break;
case 2:
hesap+=kafe;
system("CLS");
break;
case 3:
hesap+=bitkicay;
system("CLS");
break;
case 4:
hesap+=cola;
system("CLS");
break;
case 5:
hesap+=sprite;
system("CLS");
break;
}
}
printf("Toplam Hesap Ucretiniz...%.2f",hesap);
system("pause");
return 0;
}
0 Yorumlar
Bizimle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.