JVM (Java Virtiual Machine) : Bildiğimiz üzere Java’nın en temel ve en cazip özelliği her işletim sisteminde çalışabilmesidir ( Bir kere yaz her yerde çalıştır). Her işletim sisteminde çalışmasını sağlayan yapı ise JVM‘dir. Bizim yazdığımız “.java” uzantılı java kodlarımız derlendiği zaman “.class” uzantılı byte code‘lu dosyalar üretilir.(Bir dahaki dersimizde “.java” uzantılı class’ımızı derleyip “.class “uzantılı dosyalar elde edeceğiz).Tüm işletim sistemlerinde aynı byte code’lu “.class” dosyaları üretilir. Ancak bu oluşan byte code’lar derlediğimiz makinanın okuyup yorumlayacağı makina dilinde değildir. İşte burada JVM devreye girer ve oluşturulan byte code’lu “.class” dosyalarını okuyup ,o makinanın anlayabileceği makina diline çevirir ve programımız çalışır.
Her işletim sistemi ve aynı işletim sisteminin farkı mimarileri(32 bit/64 bit) için ayrı JVM’ler yazılır ki o işletim sistemine özgü makina kodu üretebilsin. JVM geliştirmelerini herkes yapabilir kendine özgü JVM’ler yazabilir. Bizim bilgisayarlarımızda kullandığımız JVM’leri ise Oracle firması yazmaktadır. Bilgisayarımızda Java programı çalıştırabilmek için bilgisayarımıza JVM’i içeren JRE’yi indirmemiz gerekmektedir.JRE (Java Runtime Environment): Yukarıda da bahsettiğim gibi bilgisayarımızda bir Java programını çalıştıracaksa JRE olması gerekmektedir. Yani java programının çalışabilmesi için kesinlikle PC’mize JRE’yi indirmiş olmamız lazım.
JRE = JVM + diğer gerekli kütüphaneler
JRE’yi indirdik. Artık Java programlarını çalıştırabiliyoruz. Artık kod yazmaya geçebilir miyiz? Hayır geçemeyiz. Çünkü indirmiş olduğumuz JRE içinde geliştirme yapmamız için gerekli olan compiler, debugger vs bulunmamaktadır. Kodu compile edebilmemiz için JDK indirmeliyiz. JDK indirdiğimizde ayrıca JRE indirmemize gerek kalmamaktadır.JDK (Java Development Kit): Java programı çalıştırıyoruz ama Java kod yazıp derlemekte istiyoruz. İşte bu durumda PC’mize uygun olan JDK‘yı indirip kurmamız gerekiyor.
Bu açıklamaları yaptıktan sonra gelelim JDK‘yı indirip bilgisayarımıza kurmaya.Öncelikle aşağıdaki linke giriyoruz.
JDK = JRE + Java Compiler, Debug Tool, diğer gerekli tool’lar
Yazmış olduğumuz “.java” uzantılı kodumuzu derleyip JVM‘in okuyabileceği “.class” uzantılı hale getirebilmemiz için JDK‘ya ihtiyaç duyarız.
Açılan sayfada Java Platform (JDK) download diyoruz.
Aşağıdaki sayfada kendi işletim sistemimizi seçmeden önce Accept License Agreement kutucuğunu seçiyoruz. Burda dikkat etmeniz gereken konu eğer Windows kullanıcısı iseniz bilgisayarınızın kaç bit olduğudur. Bilgisayaranız 64 mü yoksa 32 bit mi olduğunu öğrenmek için tıklayınız. Accept License Agreement kutucuğunu seçtikten sonra işletim sistemimizin karşısındaki Download altında bulunan “windows-x64.exe” şeklindeki linke tıklıyoruz ve JDK’yı bilgisayarımıza indiriyoruz.
Bundan sonrası ise normal windows kurulumu. İndirdiğimiz dosyaya çift tıklayıp normal windows kurulumumuzu yapıyoruz. Kurulum bittikten sonra ufak bir işlemimiz daha kalıyor.
Java kodumuzu derleyebilmek ve çalıştırabilmek için javac ve java komutlarını kullanırız. Bu komutların windows makinada çalışır hale gelebilmesi için PATH’e eklememiz gerekiyor.Bu linklerdeki işlemide başarıyla yaptıktan sonra kurulumumuzun başarılı olup olmadığını anlamak için cmd (commond tool) açıp java - version kodu yazıp enter’a basalım.Mac OS platformu için ise Mac OS X sürümünü indirmemiz gerekmektedir.
0 Yorumlar
Bizimle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.